Η Κίνα πιθανότατα θα ξεκινήσει το εμπόριο εκπομπών άνθρακα τον Ιούνιο

Ο Liu Youbin, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας, ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου την Τετάρτη ότι το Σύστημα Εμπορίας Εκπομπών (ETS) θα ξεκινήσει στην Κίνα πριν από τα τέλη Ιουνίου.

Το ETS είναι ένα από τα βασικά στοιχεία της πολιτικής της Κίνας για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και ένα ουσιαστικό εργαλείο για τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με οικονομικό τρόπο.

Για να οικοδομήσει ένα εθνικό σύστημα εμπορίας εκπομπών, η Κίνα ξεκίνησε πιλοτικά το εμπόριο εκπομπών σε περιφερειακό επίπεδο από το 2011, καλύπτοντας επτά επαρχίες και πόλεις, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου, της Σαγκάης και του Guangdong.

Εκπρόσωπος του υπουργείου και επικεφαλής του τμήματος κλιματικής αλλαγής δήλωσε ότι το εμπόριο στις επτά πιλοτικές πόλεις ανήλθε σε 10,47 δις γιουάν (1,64 δις δολάρια) το Μάρτιο, με εκπομπές άνω των 440 εκατομμυρίων τόνων. Περίπου 3.000 μεγάλες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ασχολούνται με το εμπόριο, σε περισσότερες από 20 βιομηχανίες.

Προκειμένου να είναι ουδέτερη από το κλίμα έως το 2030, η Κίνα στοχεύει στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ανά μονάδα ΑΕΠ κατά 65% από τα επίπεδα του 2005.

Εξ ορισμού, η εμπορία δικαιωμάτων εκπομπής είναι μια μέθοδος που βασίζεται στην αγορά για τη μείωση του εξωτερικού κόστους, όπως το κοινωνικό κόστος της ρύπανσης των υδάτων ή του αέρα. Βασίζεται σε εθελοντικές ή νόμιμες άδειες και πιστοποιητικά που επιτρέπουν την εκπομπή ορισμένης ποσότητας μιας δεδομένης ουσίας, τα οποία μπορούν να αγοραστούν και να πωληθούν με βάση το χέρι.

Ο αριθμός των αδειών που εισάγονται στην αγορά είναι σταδιακά περιορισμένος, γεγονός που αυξάνει τη ζήτηση για αυτές, και επομένως την τιμή. Ως αποτέλεσμα, αυξάνεται και το κίνητρο των επιχειρήσεων και των μεγάλων εταιρειών, ιδίως στη χημική βιομηχανία, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, τη γεωργία και τη φαρμακευτική βιομηχανία, να επενδύσουν σε τεχνολογίες που είναι λιγότερο επιβλαβείς για το περιβάλλον.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *