Η Κίνα και η Ιταλία δεσμεύονται να εμβαθύνουν τους διμερείς δεσμούς και να προωθήσουν τη συνεργασία Κίνας-ΕΕ

Τη Δευτέρα 17 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία μεταξύ του πρωθυπουργού της Κίνας, Li Keqiang και του πρωθυπουργού της Ιταλίας, Mario Draghi.

Δίνοντας έμφαση σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, ο Li Keqiang ανέφερε ότι η Κίνα είχε με την Ιταλία έναν μακροχρόνιο και σταθερό δεσμό και ότι το 2020 τα μέρη ένωσαν με επιτυχία τις δυνάμεις τους για την καταπολέμηση της επιδημίας COVID-19 σημειώνοντας θετική πρόοδο σε βασικά έργα.

Ο Li δήλωσε ότι η Κίνα είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Ιταλία σε τομείς όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, η ενέργεια και η κλιματική αλλαγή.

Ο Κινέζος πρωθυπουργός ζήτησε επίσης την από κοινού προώθηση του “Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Κίνας-Ιταλίας”, το οποίο θα πραγματοποιηθεί το 2022, την επέκταση των πολιτιστικών ανταλλαγών, αλλά και των συναλλαγών μεταξύ ανθρώπων όπως επίσης και στενότερη συνεργασία των δύο χωρών εντός του ομίλου G20.

Η Κίνα εκτιμά ιδιαίτερα τη σχέση της με την ΕΕ, δήλωσε ο Li, προσθέτοντας ότι μια ενωμένη και ευημερούσα ΕΕ είναι μια σημαντική δύναμη για τη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης, την υποστήριξη της πολυμέρειας, και την προώθηση του ελεύθερου εμπορίου.

Η Κίνα ελπίζει ότι η Ιταλία, ως σημαντικό μέλος της ΕΕ, θα συνεχίσει να διαδραματίζει θετικό ρόλο στην προώθηση της υγιούς και σταθερής ανάπτυξης των σχέσεων Κίνας και ΕΕ.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Draghi τόνισε ότι η Ιταλία αποδίδει μεγάλη σημασία σε μια ολοκληρωμένη στρατηγική σχέση με την Κίνα και είναι έτοιμη να συνεργαστεί για την υλοποίηση σημαντικών έργων, ιδίως στους τομείς της ενέργειας, της αεροπορίας, της οικονομίας και του εμπορίου, και των επενδύσεων.

Είπε ότι η Ιταλία θέλησε να αξιοποίησει την ευκαιρία του ερχόμενου “Έτους Πολιτισμού και Τουρισμού Ιταλίας-Κίνας” για την προώθηση επαφών μεταξύ ανθρώπων και πολιτιστικών ανταλλαγών.

Ο Draghi είπε ότι εκτιμά την υποστήριξη της Κίνας στο έργο της Ιταλίας κατά την προεδρία των G20. Τόνισε ότι η Ιταλία ήταν έτοιμη να ενισχύσει την επικοινωνία και τον συντονισμό με την Κίνα για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας για την καταπολέμηση του COVID-19, την επιτάχυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάκαμψης και την από κοινού αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Αναφερόμενος στην επενδυτική συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Κίνας, ο Ιταλός Πρωθυπουργός σημείωσε ότι ήταν μια σημαντική συμφωνία μεταξύ των δύο μερών, και η Ιταλία υποστήριξε την επιτάχυνση της διαδικασίας συνέχισης της συνθήκης μέσω διαλόγου σε πρώιμο στάδιο.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *