Η αποστολή Mars της Κίνας ανοίγει το δρόμο για πιο ικανές αποστολές

15 Μαΐου 2021 και ο ανιχνευτής Tianwen-1, με ένα rover που ονομάζεται Zhurong, προσγειώθηκε στον Άρη.

Ο ανιχνευτής ξεκίνησε από το κοσμοδρόμιο Wenchang στην επαρχία Hainan του νησιού τον Ιούλιο του 2020 και τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, αφού ταξίδεψε 475 εκατομμύρια χιλιόμετρα, μπήκε σε τροχιά στον Άρη. Προσγειώθηκε στην πεδιάδα Utopia Planita στη βόρεια κυκλική ζώνη του Άρη. Η κινεζική αποστολή είναι η δεύτερη στην ιστορία μετά τη NASA και πριν από αυτή την αποστολή, πολλά μηχανήματα είχαν καταρρεύσει στην επιφάνεια. Είναι μια μεγάλη επιτυχία που για αυτήν είχαν εργαστεί εδώ και αρκετά χρόνια πολλοί επιστήμονες.

Ο Δρ David Flannery του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου του Queensland, σε συνέντευξή του στο Xinhua, επαίνεσε την επιτυχή προσγείωση του κινέζικου rover στον Άρη, λέγοντας ότι θα ανοίξει το δρόμο για αποτελεσματικότερες αποστολές στο μέλλον και θα βοηθήσει τους επιστήμονες να πάρουν μια σαφέστερη εικόνα του Κόκκινου Πλανήτη.

Νομίζω ότι αυτό είναι ένα εξαιρετικά συναρπαστικό επίτευγμα από την κινεζική διαστημική υπηρεσία και οι στόχοι αυτής της αποστολής αντικατοπτρίζουν τους στόχους της διεθνούς πλανητικής κοινότητας, δήλωσε ο επιστήμονας.

Ως μέλος της ομάδας Mars 2020 Mission Science της NASA, η Flannery επεσήμανε ότι η προσγείωση ενός rover στον Άρη είναι τεχνικά πολύ δύσκολη, καθώς υπάρχουν πολλά τεχνολογικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν. Απαιτεί εξαιρετικά ακριβή πλοήγηση και αποτελεί πρόκληση στην επικοινωνία ανθρώπου-μηχανής.

Επομένως, είναι σημαντικό κατά τη διάρκεια αυτής της αποστολής να αναπτυχθούν τεχνολογικές διαδικασίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μεταγενέστερες, πιο αποτελεσματικές αποστολές.

Ο Flannery είπε ότι το rover έχει πολλές δυνατότητες μέτρησης, συμπεριλαμβανομένης της φασματοσκοπίας αποσύνθεσης που προκαλείται από λέιζερ, η οποία επιτρέπει στους επιστήμονες να ρίξουν μια ακτίνα λέιζερ σε ένα βράχο και να αναλύσουν τη χημική σύνθεση του βράχου από απόσταση αρκετών μέτρων χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο το rover.

Υπάρχει επίσης ένα μαγνητόμετρο στο rover, το οποίο θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα το μεταβαλλόμενο μαγνητικό πεδίο του Άρη με την πάροδο του χρόνου. Το εγκατεστημένο ραντάρ που διεισδύει στο έδαφος θα βοηθήσει στη συσχέτιση των πετρωμάτων. Το Zhurong rover, που πήρε το όνομά του από τον θεό της φωτιάς από την αρχαία κινεζική μυθολογία, ζυγίζει 240 κιλά, έχει ηλιακή κίνηση, έξι τροχούς και ύψος 1,85 μέτρα.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *