Διατήρηση της εμπορικής συμφωνίας ΗΠΑ-Κίνας με στόχο τη σταθερότητα

Η Εμπορική συμφωνία, η λεγόμενη “Η πρώτη φάση”, μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, η οποία τέθηκε σε ισχύ στις 14 Φεβρουαρίου πέρυσι, δεσμεύει τη Κίνα να αυξήσει τις αγορές προϊόντων από τις ΗΠΑ, να ενισχύσει την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας, και να διευκολύνει την πρόσβαση των αμερικανικών εταιρειών στην κινεζική αγορά.

Παρόλα αυτά δεν εξάλειψε τους δασμούς που επέβαλαν και οι δύο πλευρές από το 2018, αλλά μείωσε την αβεβαιότητα στην παγκόσμια οικονομία.

Η πρώτη φάση της επιτυχίας

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσιεύθηκε από το US-China Business Council (USCBC) στις 12 Μαΐου, το αποτέλεσμα αυτής της συμφωνίας ήταν η αύξηση των εξαγωγών αγαθών των ΗΠΑ προς την Κίνα κατά 18,5 δισεκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν 18% από έτος σε έτος – μετά το 2019 , που έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο σχεδόν σε μια δεκαετία. Αυτή η ανάπτυξη έγινε δυνατή με τεράστιες προμήθειες γεωργικών προϊόντων, ημιαγωγών και προϊόντων πετρελαίου και φυσικού αερίου. Μετά από δύο χρόνια εμπορικών εντάσεων που έπληξαν τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις των δύο χωρών, η συμφωνία ενίσχυσε τις εξαγωγές των ΗΠΑ.

Ο Craig Allen, πρόεδρος της USCBC, δήλωσε κατά τη διάρκεια μιας εικονικής συνέντευξης τύπου ότι η τήρηση των όρων αυτής της συμφωνίας, ιδίως η αύξηση των εξαγωγών αγαθών στις ΗΠΑ προς την Κίνα, υποστηρίζει εταιρείες και οικογένειες των ΗΠΑ και πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τη διοίκηση Joe Biden.

Αν και δεν καλύπτει όλα τα θέματα στις εμπορικές σχέσεις, η πρώτη συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας σημείωσε σημαντική πρόοδο στην άρση των μακροχρόνιων εμπορικών φραγμών, δήλωσε ο Allen σε δημοσιογράφους.

Ο πρόεδρος της USCBC είπε ότι η καλύτερη επιλογή για τη διοίκηση του Joe Biden θα ήταν απλώς να διατηρήσει και να εφαρμόσει πλήρως την πρώτη φάση της συμφωνίας. Η απομάκρυνσή του θα προκαλούσε μεγάλη ζημιά και στις δύο χώρες.

Καλή ιατρική

Η συμφωνία δεν αφαιρεί τους δασμούς που είχαν επιβληθεί προηγουμένως και οι ΗΠΑ δεν αποσύρθηκαν από δασμούς για αγαθά αξίας 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ καλύπτεται από το ποσοστό 25%, αν και μείωσαν το επιτόκιο σε άλλα προϊόντα αξίας 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων από 15% σε 7,5%. Ομοίως, οι κινεζικοί δασμοί για αγαθά αξίας περίπου 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα παραμείνουν σε ισχύ.

Τα τιμολόγια που επιβλήθηκαν μετά την εμπορική πράξη μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας έπληξαν τις θέσεις εργασίας των ΗΠΑ, τους καταναλωτές των ΗΠΑ, τις επιχειρήσεις των ΗΠΑ και την παγκόσμια ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Και οι δύο πλευρές υπέφεραν και η κατάργηση των δασμών είναι σημαντική, είπε ο Allan. Το καλύτερο φάρμακο για την ενίσχυση του εμπορίου και τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ είναι η μόνιμη άρση των τιμολογίων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την Κίνα.

Ο Allen σημείωσε ότι οι προσωρινές κινεζικές απαλλαγές δασμών στις εισαγωγές των ΗΠΑ, το άνοιγμα της αγοράς στο πλαίσιο της πρώτης εμπορικής συμφωνίας και η ζήτηση εν μέσω μιας ισχυρής ανάκαμψης στην Κίνα, συνέβαλαν στην απότομη αύξηση των εξαγωγών των ΗΠΑ προς την Κίνα.

Οι επιχειρηματίες θέλουν συνεργασία χωρίς πολιτική

Ο USCBC είναι ένας ιδιωτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνδέει περισσότερες από 200 αμερικανικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται με την Κίνα. Ιδρύθηκε το 1973, και παρέχει πληροφορίες, συμβουλευτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες προγράμματος στα μέλη του για πάνω από τέσσερις δεκαετίες. Μέσω των γραφείων του στην Ουάσινγκτον, το Πεκίνο και τη Σαγκάη, ο USCBC εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μελών της στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Η αποστολή του USCBC είναι να επεκτείνει τις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας προς όφελος των μελών τους και ολόκληρης της οικονομίας των ΗΠΑ. Ο οργανισμός υποστηρίζει εποικοδομητική, προσανατολισμένη στα αποτελέσματα συνεργασία με την Κίνα για την εξάλειψη των εμποδίων στο εμπόριο και τις επενδύσεις και τη δημιουργία ενός εμπορικού περιβάλλοντος που είναι προβλέψιμο και διαφανές για όλα τα μέρη.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *