Εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας διερευνούν την κατασκευή διαδικτύου μηδενικού άνθρακα

Το διαδίκτυο της Κίνας έχει σημειώσει έντονη ανάπτυξη τις τελευταίες δεκαετίες, αλλά ως συνέπεια τα κέντρα δεδομένων της, οι μεγάλης κλίμακας διακομιστές και οι κυψελοειδείς σταθμοί βάσης καταναλώνουν ενέργεια με ταχύτερο ρυθμό. Ως εκ τούτου, οι εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας έχουν αρχίσει να εργάζονται για πράσινες λύσεις.

Σύμφωνα με έκθεση του Κρατικού Ινστιτούτου Ενεργειακών Ερευνών της Κίνας, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από τα κέντρα δεδομένων μόνο το 2020 εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 200 δισεκατομμύρια kWh, αντιπροσωπεύοντας το 2,7% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Μέχρι το 2030, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στο κέντρο δεδομένων στην Κίνα θα υπερβεί τα 400 δισεκατομμύρια kWh, αντιπροσωπεύοντας το 3,7% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας, πρόσθεσε η έκθεση.

“Η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας του διαδικτύου της Κίνας αυξάνεται με ετήσιο ρυθμό περίπου δέκα τοις εκατό. Θα διπλασιαστεί σε επτά ή οκτώ χρόνια και θα γίνει μια σημαντική πηγή κατανάλωσης ενέργειας στο μέλλον”, δήλωσε ο καθηγητής Wang Yuanfeng του Πανεπιστημίου Jiaotong του Πεκίνου στο Xinhua.

Ο Wang, ειδικός για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και υποστηρικτής της πράσινης ανάπτυξης, δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου θα πρέπει να δράσουν γρήγορα για να οικοδομήσουν πιο πράσινες διαδικτυακές υποδομές. Οι τεχνολογικοί γίγαντες της Κίνας, όπως η Huawei και η Tencent, προσπαθούν να χτίσουν μια βιομηχανία διαδικτύου μηδενικού άνθρακα.

Στο Mobile World Congress Shanghai 2021 που πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο, η Huawei παρουσίασε τη λύση της για δίκτυο μηδενικού άνθρακα, συμπεριλαμβανομένων των ελαχιστοποιημένων σταθμών βάσης, των διακομιστών, των κέντρων δεδομένων και της ευρείας χρήσης πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο Αντιπρόεδρος της Huawei και ο Πρόεδρος της Γραμμής Προϊόντων Ψηφιακής Ενέργειας Zhou Taoyuan δήλωσε ότι η Huawei μπορεί να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας χρησιμοποιώντας διακομιστές υψηλής απόδοσης, χαμηλής ζήτησης ενέργειας και εξαιρετικά ενσωματωμένους διακομιστές και ελαχιστοποιώντας την κατάληψη χώρου σταθμών βάσης.

Τα κέντρα δεδομένων της μπορούν να χρησιμοποιήσουν τεχνολογία έμμεσης εξάτμισης ψύξης για εξοικονόμηση 17% ενέργειας σε σύγκριση με την παραδοσιακή λύση κρύου νερού, πρόσθεσε ο Zhou.

Ο Ανώτερος Αντιπρόεδρος της Sugon Energy Yao Yong πιστεύει ότι η βελτίωση της τεχνολογίας ψύξης υγρού είναι ο καλύτερος τρόπος για να εξαλειφθεί το εμπόδιο της ενεργειακής απόδοσης του κέντρου δεδομένων.

“Μπορεί να βελτιώσει τη σταθερότητα, την αποδοτικότητα και τη διάρκεια ζωής των διακομιστών και να βελτιώσει την πυκνότητα ανάπτυξης των διακομιστών. Τα κέντρα δεδομένων μπορούν να είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον με λιγότερο θόρυβο και περισσότερη ανακυκλωμένη εφεδρική θερμότητα.”

Η Tencent επέλεξε περιοχές με επαρκή πράσινη ενέργεια για να κατασκευάσει τα κέντρα δεδομένων της, όπως η Huailai στην επαρχία Hebei της βόρειας Κίνας που διαθέτει άφθονο αιολικό ηλεκτρισμό ή το Qingyuan στην επαρχία Guangdong της νότιας Κίνας που διαθέτει άφθονη υδροηλεκτρική ενέργεια.

Στο Qingyuan, εκτός από την κατανάλωση υδροηλεκτρικής ενέργειας, τα κέντρα δεδομένων έχουν χρησιμοποιήσει μονάδα ισχύος υψηλής απόδοσης και τεχνολογία ελεύθερης ψύξης που χρησιμοποιεί φυσικές πηγές κρύου, για να μειώσει την τιμή της αποτελεσματικότητας κατανάλωσης ενέργειας (PUE) σε 1,25.

Το PUE είναι ένα μέτρο για το πόσο αποτελεσματικά ένα κέντρο δεδομένων υπολογιστή χρησιμοποιεί τη δύναμή του. Όσο χαμηλότερο είναι το PUE, τόσο πιο πράσινο το κέντρο δεδομένων.

Το 2019, το Υπουργείο Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Πληροφοριών της Κίνας, η Διοίκηση Εθνικών Κυβερνητικών Γραφείων και η Εθνική Διοίκηση Ενέργειας εξέδωσαν από κοινού μια οδηγία για την προώθηση κέντρων πράσινων δεδομένων, προτείνοντας ότι έως το 2022, η αξία PUE των νεόκτιστων μεγάλων και πολύ μεγάλων κέντρων δεδομένων της χώρας πρέπει να είναι κάτω από το 1.4.

Όλα αυτά τα μέτρα αποτελούν μέρος των προσπαθειών της χώρας για επίτευξη πράσινης και υψηλής ποιότητας ανάπτυξης.

Σύμφωνα με την φετινή έκθεση κυβερνητικής εργασίας, η Κίνα θα εκπονήσει ένα σχέδιο δράσης για την αύξηση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030 και θα βελτιώσει τη βιομηχανική δομή και το ενεργειακό της μείγμα.

Η Tencent έχει υιοθετήσει την τεχνολογία «tri-supply» για να συνδυάσει την παροχή ενέργειας, θέρμανσης και ψύξης στα κέντρα δεδομένων της για να βελτιώσει την ολοκληρωμένη αποδοτικότητα της χρήσης ενέργειας.

Χρησιμοποιεί επίσης καθαρή ενέργεια που παράγεται από φωτοβολταϊκά συστήματα οροφής. Στο κέντρο δεδομένων Qingyuan, η συνολική εγκατεστημένη χωρητικότητα του φωτοβολταϊκού συστήματος οροφής φτάνει μέχρι 13,3 megawatt (mWp).

Η Tencent είπε ότι μόνο η χρήση του “tri-supply” στα κέντρα δεδομένων της μπορεί να εξοικονομήσει 3.500 τόνους τυπικού άνθρακα και να μειώσει 23.300 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, κάτι που ισοδυναμεί με φύτευση 36.000 δέντρων κάθε χρόνο.

Ακόμη και μια μικρή βελτίωση στην ενεργειακή απόδοση της υποδομής Διαδικτύου θα κάνει μεγάλη διαφορά μετά από μακροχρόνια συντήρηση του εξοπλισμού, δήλωσε ο Wang Yuanfeng.

Ο Wang κάλεσε τις κινεζικές εταιρείες Διαδικτύου να διαδώσουν τις τεχνολογίες ουδετερότητας άνθρακα σε ευρύτερα πεδία και να ενδυναμώσουν τις παραδοσιακές βιομηχανίες να μειώσουν περισσότερες εκπομπές άνθρακα.

Τα έξυπνα φωτοβολταϊκά έργα της Huawei συνδυάζουν τεχνητή νοημοσύνη (AI), cloud computing και τον παραδοσιακό φωτοβολταϊκό σταθμό. Με την καθοδήγηση των ηλιακών συλλεκτών να παρακολουθούν ενεργά το ηλιακό φως, ένας έξυπνος φωτοβολταϊκός σταθμός μπορεί να παράγει έως και 18,7% περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από έναν παραδοσιακό.

Σύμφωνα με την Huawei, οι τομείς της πράσινης παραγωγής και της αποδοτικής κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν παραγάγει έως τώρα 325 δισεκατομμύρια kWh πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας και έχουν ήδη εξοικονομιθεί 10 δισεκατομμύρια kWh ενέργειας, που ισοδυναμούν με φύτευση 220 εκατομμυρίων δέντρων.

Ο Pony Ma, πρόεδρος της Tencent και αναπληρωτής του 13ου Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου (NPC), υπέβαλε πρόταση σχετικά με την αύξηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και της ουδετερότητας του άνθρακα κατά την τέταρτη σύνοδο του 13ου NPC.

Η πρόταση ανέφερε ότι οι εταιρείες τεχνολογίας μπορούν να παρέχουν πράσινες λύσεις σε τομείς όπως η παραδοσιακή ενεργειακή βιομηχανία για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, όπως η χρήση τεχνολογίας AI για τη βελτιστοποίηση του ρυθμού καύσης του λέβητα σε θερμικούς σταθμούς και την ευέλικτη κατανομή ηλεκτρικής ενέργειας.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *