Σχόλιο Xinhua: Ώρα να προωθηθεί μια υγιής και σταθερή σχέση ανάπτυξης Κίνας-ΗΠΑ

Λίγοι θα διαφωνούσαν με το γεγονός ότι η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου, θα μπορούσαν να ωφελήσουν σε μεγάλο βαθμό τόσο τον εαυτό τους όσο και τον κόσμο γενικότερα οδηγώντας τις διμερείς σχέσεις στη σωστή πορεία.

Το Σάββατο, ο ανώτερος Κινέζος διπλωμάτης Yang Jiechi πραγματοποίησε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, λέγοντας του ότι η κινεζική κυβέρνηση εφαρμόζει μια σταθερή και συνεπή πολιτική απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες και προτρέπει και η πλευρά των ΗΠΑ να συνεργαστεί με την Κίνα για να διατηρήσει ένα πνεύμα χωρίς καμία σύγκρουση, καμία αντιπαράθεση, αλλά με αμοιβαίο σεβασμό και win-win συνεργασία, ώστε να προωθηθεί μια υγιής και σταθερή σχέση ανάπτυξης των διμερών σχέσεων.

Το 1971, ο Δρ Henry Kissinger έκανε το μυστικό του ταξίδι στην Κίνα και ξεκίνησε τη μεγάλη διαδικασία τερματισμού της αποξένωσης και επανάληψης της δέσμευσης μεταξύ των δύο χωρών. Από τότε, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ έχουν διατηρήσει σταθερή δυναμική ανάπτυξης στο σύνολό τους και έχουν γίνει μια από τις πιο σημαντικές σχέσεις στον κόσμο.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, ορισμένοι πολιτικοί των ΗΠΑ έχουν αποσυρθεί από τον Ψυχρό Πόλεμο και υιοθέτησαν μια εντελώς λανθασμένη πολιτική απέναντι στην Κίνα. Έσυραν τη διμερή σχέση στα χαμηλότερα επίπεδα της επιδεινώνοντας τις προσπάθειες της Κίνας κατά της επιδημίας, παρεμβαίνοντας στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας και επιβάλλοντας κυρώσεις σε κινεζικές εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Αυτές οι ενέργειες όχι μόνο έβλαψαν σοβαρά τα συμφέροντα των δύο λαών, αλλά επίσης προκάλεσαν σοβαρές διαταραχές στον κόσμο.

Η ιστορία έχει αποδείξει ότι τα κοινά συμφέροντα μεταξύ των δύο πλευρών ξεπερνούν κατά πολύ τις διαφορές. Σε αυτόν τον άκρως συνδεδεμένο και αλληλεξαρτώμενο κόσμο, είναι επιτακτική ανάγκη οι δύο κορυφαίες οικονομίες του κόσμου να εντείνουν τη συνεργασία και χρειάζονται επειγόντως περισσότερες προσπάθειες για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ξαναχτίσουν ένα στρατηγικό πλαίσιο για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων με την Κίνα.

Προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην ενίσχυση του αμοιβαίου σεβασμού μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πνεύμα της επιδίωξης κοινού εδάφους διατηρώντας τις διαφορές, η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούν να σέβονται η μία την άλλη χώρα στα κοινωνικά συστήματα και στους δρόμους ανάπτυξης, να φροντίζουν τα βασικά συμφέροντα και τις κύριες ανησυχίες τους και να τηρούν τους διεθνείς κανόνες της μη παρέμβασης σε εσωτερικές υποθέσεις. Η Κίνα ελπίζει να έχει πρακτική συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά δεν θα κάνει ποτέ παραχωρήσεις σε θέματα που σχετίζονται με την κυριαρχία, την ασφάλεια και τα αναπτυξιακά της συμφέροντα.

Απαιτείται ειλικρινής και εποικοδομητικός διάλογος για την καλύτερη κατανόηση των στρατηγικών προθέσεων κάθε πλευράς και την ανοικοδόμηση μιας αμοιβαίας στρατηγικής εμπιστοσύνης. Αντί να θεωρεί την Κίνα ως απειλή, η πλευρά των ΗΠΑ θα πρέπει να βλέπει την ανάπτυξη της Κίνας με θετική και εποικοδομητική στάση, συνειδητοποιώντας το γεγονός ότι η Κίνα ακολουθεί την πορεία της ειρηνικής ανάπτυξης και ελπίζει να επιτύχει κοινή ανάπτυξη με όλες τις χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών. Μόνο με την εγκατάλειψη της ιδεολογικής προκατάληψης και της σκέψης παιχνιδιού μηδενικού αθροίσματος και υιοθετώντας μια ορθολογική πολιτική απέναντι στην Κίνα, οι διμερείς σχέσεις μπορούν να αναπτυχθούν σταθερά.

Στο βιβλίο του Kissinger “On China”, έγραψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, “τι αποκορύφωμα αν, σαράντα χρόνια αργότερα, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα θα μπορούσαν να συγχωνεύσουν τις προσπάθειές τους όχι για να κλονίσουν τον κόσμο, αλλά για να τον χτίσουν.”

Τώρα, οι σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο και είναι καιρός για τις Ηνωμένες Πολιτείες να ακολουθήσουν αυτές τις συμβουλές, να συνεργαστούν με την Κίνα για να ενισχύσουν τη συνεργασία στην καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19, την αποκατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και να προωθήσουν φωτεινές προοπτικές για τους δύο λαούς τους και για τον κόσμο γενικά.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *