Οι ευρωπαϊκές εταιρείες επωφελούνται από τη γρήγορη ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς

Περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες επωφελούνται από την ταχεία ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς και η Κίνα διαδραματίζει τον ρόλο της στη στήριξη της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για να επιστρέψει στον δρόμο της, δήλωσε γερμανός εμπειρογνώμονας στην Xinhua την Τετάρτη.

“Η Κίνα μπορεί να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο. Οι ευρωπαϊκές εταιρείες, ειδικά από την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία πολυτελείας, επωφελούνται επί του παρόντος από την ανάκαμψη της κινεζικής αγοράς”, δήλωσε ο Jost Wuebbeke, διευθυντής της Sinolytics, μια εταιρεία συμβούλων που εδρεύει στο Βερολίνο και ιδιαίτερη εστίαση στον τεχνολογικό και ψηφιακό μετασχηματισμό της Κίνας.

“Πολύ σημαντικό για την οικονομική ανάκαμψη είναι ότι οι χώρες της ΕΕ ελέγχουν την πανδημία και προωθούν την εκστρατεία εμβολιασμού. Το πρώτο πράγμα είναι να ολοκληρώσουμε την εργασία μας”, δήλωσε ο Wuebbeke.

Η Eurostat, η στατιστική υπηρεσία της ΕΕ, δήλωσε τη Δευτέρα ότι η Κίνα έγινε ο κύριος εμπορικός εταίρος της ΕΕ πέρυσι, ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα το 2020 αυξήθηκαν κατά 5,6% από έτος σε έτος σε 383,5 δις ευρώ (462 δις δολάρια ΗΠΑ) και οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,2% σε 202,5 ​​δις ευρώ. Εν τω μεταξύ, το εμπόριο της ΕΕ με τις ΗΠΑ σημείωσε σημαντική πτώση και προς τους δύο τρόπους, σύμφωνα με τη Eurostat.

«Η πρόσφατη εξέλιξη δεν είναι μια έκπληξη», είπε, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι ήδη ο δεύτερος μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της ΕΕ το 2019 με μερίδιο κοντά στο 14%, ενώ οι ΗΠΑ είχαν περίπου 15% το 2019.

Καθώς η οικονομία της Κίνας ανακάμπτει γρηγορότερα από τον αντίκτυπο της πανδημίας, οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μεταξύ ΕΕ και Κίνας αυξήθηκαν παρά τις αντιξοότητες το 2020. Συγκεκριμένα, οι εισαγωγές της ΕΕ από την Κίνα αυξήθηκαν έντονα, ενώ η αύξηση των εξαγωγών προς την Κίνα ήταν λίγο πιο μέτρια, σημείωσε ο Wuebbeke.

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, υπήρξαν δύο τάσεις για τη συνεχή ανάπτυξη του όγκου των συναλλαγών.

Από τη μία πλευρά, η ανάκαμψη της Κίνας το δεύτερο τρίμηνο του 2020 δημιούργησε μια σταθερή ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα, ειδικά σε αυτοκίνητα και είδη πολυτελείας. Από την άλλη πλευρά, το εκτεταμένο κλείδωμα στην Ευρώπη δημιούργησε μια τεράστια ζήτηση για είδη ηλεκτρονικής, ψυχαγωγίας και υγειονομικής περίθαλψης, πολλά από τα οποία κατασκευάζονται στην Κίνα, είπε.

Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός προορισμός για τους Γερμανούς εξαγωγείς μηχανημάτων, οχημάτων και ανταλλακτικών αυτοκινήτων, ηλεκτρονικών συσκευών και χημικών. Ο Wuebbeke πίστευε ότι το αναπτυξιακό δυναμικό της κινεζικής αγοράς είναι «ακόμη τεράστιο».

Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής της Γερμανίας από το 2015. Το 2020, η Κίνα ήταν η μεγαλύτερη χώρα εισαγωγής της Γερμανίας και η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα εξαγωγής, ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis) νωρίτερα αυτό το μήνα.

“Ομοίως, η Ευρώπη είναι μια μεγάλη αγορά προϊόντων Made in China. Με την άνοδο του διασυνοριακού ηλεκτρονικού εμπορίου, θα δούμε επίσης μια αυξανόμενη παρουσία των Alibaba και JD.com στην Ευρώπη”, δήλωσε ο Wuebbeke.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *