Η ΕΕ είναι ανοιχτή για χρήση εγκεκριμένων εμβολίων COVID-19

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν δείξει ότι είναι θετικοί στη χρήση εμβολίων COVID-19 που έχουν αναπτυχθεί από οποιονδήποτε προμηθευτή εφόσον περάσουν τις δοκιμές της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen δήλωσε την Τρίτη ότι τα εμβόλια για τον κορονοϊό από τη Ρωσία και την Κίνα θα μπορούσαν να εγκριθούν για χρήση στην ΕΕ εάν “δείξουν όλα τα δεδομένα”, ανέφερε το AFP σύμφωνα με νομικούς. Εάν οι Κινέζοι παραγωγοί “δείξουν όλα τα δεδομένα … τότε θα μπορούσαν να λάβουν … μια υπό όρους άδεια διακίνησης στην αγορά όπως και τα άλλα”, δήλωσε η von der Leyen σε νομικούς της ΕΕ σε συνάντηση τους.

Ένας εκπρόσωπος της επιτροπής είπε την Τρίτη ότι ένα από τα κριτήρια για τις συμβάσεις της ΕΕ για τα εμβόλια ήταν ότι οι παραγωγοί είχαν την ικανότητα να τα παράγουν εντός της ΕΕ.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τώρα έλλειψη εμβολίων καθώς οι φαρμακοβιομηχανίες παρέχουν εμβόλια πιο αργά από ό, τι αναμενόταν. Η ΕΕ έχει μέχρι στιγμής υπογράψει συμφωνίες με έξι προμηθευτές εμβολίων, αλλά τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από προέρχονται από την κοινοπραξία ΗΠΑ-Γερμανία Pfizer και BioNTech, τη βρετανική-σουηδική πολυεθνική AstraZeneca και τη Moderna από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε την Τρίτη ότι κάθε εμβόλιο COVID-19 είναι ευπρόσδεκτο στην ΕΕ, καθώς η ΕΕ αντιμετωπίζει δυσκολίες παράδοσης εμβολίων.

“Η Σερβία εμβολιάζεται γρηγορότερα. Η Σερβία εμβολιάζει τον πληθυσμός της με το κινεζικό εμβόλιο. Έχουμε πει ότι κάθε εμβόλιο που λαμβάνει έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι πολύ ευπρόσδεκτο”, δήλωσε η Μέρκελ σε τηλεοπτική συνέντευξη με τη γερμανική δημόσια εκπομπή ARD στο πρόγραμμα “Farbe bekennen.”

Η Γερμανίδα καγκελάριος επιβεβαίωσε ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού όλοι στη Γερμανία θα μπορούσαν να κάνουν τουλάχιστον τον πρώτο από τους δύο απαραίτητους εμβολιασμούς. Μέχρι στιγμής, τίποτα δεν πήγε στραβά με την εθνική εκστρατεία εμβολιασμού.

Τα σχόλια της Μέρκελ ηχούν στα αυτιά του Γάλλου προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν, ο οποίος είπε ότι όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί από τις ευρωπαϊκές και εθνικές υγειονομικές αρχές θα είναι ευπρόσδεκτα στη Γαλλία.

Η λήψη αποφάσεων σχετικά με το εμβόλιο πρέπει να είναι επιστημονική και όχι πολιτική, δήλωσε ο Macron στην τηλεόραση TF1 την Τρίτη.

Η Ισπανός υπουργός Υγείας Καρολίνα Ντάρις δήλωσε την Τετάρτη ότι η Ισπανία θα είναι «ανοιχτή» στη χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V coronavirus μόλις εγκριθεί από τον EMA.

Προς το παρόν, η Ουγγαρία είναι το μόνο κράτος μέλος της ΕΕ που έχει εγκρίνει τη χρήση του εμβολίου Sinopharm COVID-19 της Κίνας και του ρωσικού εμβολίου.

Ένας από τους Βαλκανικούς εταίρους της ΕΕ, η Σερβία, ενέκρινε ένα ευρύ χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει εμβόλια που παράγονται στη Ρωσία και την Κίνα. Η χώρα έλαβε ένα εκατομμύριο δόσεις εμβολίων Sinopharm της Κίνας στα μέσα Ιανουαρίου.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *