Το εμπόριο Κίνας-Αιγύπτου σε σταθερή ανάπτυξη το 2020 εν μέσω COVID-19

Οι συνολικές εξαγωγές της Κίνας προς την Αίγυπτο έφτασαν τα 12,06 δις δολάρια ΗΠΑ κατά τους πρώτους 11 μήνες του 2020, σημειώνοντας ετήσια αύξηση 12,2%, δήλωσε την Τετάρτη η κινεζική πρεσβεία στην Αίγυπτο.

Εν τω μεταξύ, ο συνολικός όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατά την ίδια περίοδο έφτασε τα 12,895 δις δολάρια, με ετήσια αύξηση 10%, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Han Bing, εμπορικός ακόλουθος της πρεσβείας.

Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε για την επισκόπηση της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Αιγύπτου το 2020. “Το 2020, το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα προβλήματα από τον COVID-19 και διατηρεί σταθερή δυναμική ανάπτυξης. Η Κίνα παραμένει ο πρώτος εμπορικός εταίρος της Αιγύπτου”, τόνισε ο Han.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, από τον Ιανουάριο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, οι νέες άμεσες επενδύσεις της Κίνας στην Αίγυπτο ανήλθαν σε 89,33 εκατομ. δολάρια, αυξημένα κατά 19,3 σε ετήσια βάση.

Η συνολική επένδυση της Κίνας στην Αίγυπτο έχει πλέον ξεπεράσει τα 7,7 δις δολάρια, σημείωσε ο Han, αναφέροντας στατιστικά στοιχεία από το Οικονομικό και Εμπορικό Γραφείο της πρεσβείας.

“Εξετάζουμε επίσης νέα συνεργασία στους τομείς των ιατρικών προμηθειών, του χάλυβα, των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, των μεταφορών, της νέας ενέργειας, της ανακύκλωσης απορριμμάτων και της επεξεργασίας λυμάτων”, επεσήμανε ο κινέζος διπλωμάτης.

Παρά την κρίση COVID-19, οι κινεζικές εταιρείες που εργάζονται σε μεγάλα εθνικά έργα στην Αίγυπτο συνέχισαν τις εργασίες τους χωρίς διακοπή, διατηρώντας παράλληλα προληπτικά μέτρα.

Η China State Construction Engineering Corporation (CSCEC) κατασκευάζει επί του παρόντος μια επιχειρηματική περιοχή 20 πύργων στη νέα διοικητική πρωτεύουσα της χώρας, περίπου 50 χλμ ανατολικά του Καΐρου.

Το έργο Central Business District (CBD) περιλαμβάνει την κατασκευή ενός εμβληματικού πύργου “Iconic Tower” 80 ορόφων ύψους 385 μέτρων, ο οποίος αναμένεται να είναι ο ψηλότερος ουρανοξύστης στην Αίγυπτο και την Αφρική μετά την ολοκλήρωσή του. Ο Han είπε ότι η εταιρεία ολοκλήρωσε την κορυφή της κύριας δομής πάνω από 53 ορόφους του Iconic Tower και τις κύριες κατασκευές οκτώ άλλων κτιρίων.

Σημείωσε επίσης ότι το τρέχον κοινό σχέδιο για τη δημιουργία ελαφρού σιδηροδρόμου για τη σύνδεση νέων πόλεων στα περίχωρα του Καΐρου “προχωρά επίσης ομαλά”.

Κατά την τελευταία δεκαετία, η Tianjin Economic-Technological Development Area (TEDA) που έχει δημιουργηθεί από την Κίνα ανέπτυξε συνολική έκταση περίπου 7,23 τ.χ στην οικονομική ζώνη του καναλιού Σουέζ της Αιγύπτου στην περιοχή Ain Sokhna της επαρχίας Σουέζ.

«Μετά από 12 χρόνια κατασκευής, η Ζώνη Οικονομικής και Εμπορικής Συνεργασίας TEDA Suez Κίνας-Αιγύπτου έχει γίνει το καλύτερο βιομηχανικό πάρκο για το περιβάλλον, τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα», εξήγησε ο Han.

“Η ζώνη TEDA έχει συνολικά 96 επιχειρήσεις και έχει προσελκύσει περισσότερα από 1,25 δις δολάρια επενδύσεις με συνολικές πωλήσεις άνω των 2,5 δις δολαρίων”, δήλωσε ο Κινέζος ανώτερος διπλωμάτης, σημειώνοντας ότι η ζώνη παρέχει περισσότερες από 4.000 άμεσες θέσεις εργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, η κινεζική κυβέρνηση και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έχουν δώσει δάνεια και πίστωση άνω των 7,5 δις δολαρίων στην Αίγυπτο, “κάτι που ενίσχυσε σημαντικά τη διμερή οικονομική συνεργασία”, σύμφωνα με τον Κινέζο αξιωματούχο.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.