Το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 2,3% το 2020

Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Κίνας (ΑΕΠ) αυξήθηκε 2,3% σε ετήσια βάση το 2020, ξεπερνώντας το όριο των 100 τρις γιουάν (15,42 τρις δολάρια ΗΠΑ) σε 101,56 τρις γιουάν, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τη Δευτέρα.

Ο ρυθμός ήταν ταχύτερος από την αύξηση 0,7% στα τρία πρώτα τρίμηνα, σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS).

Στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε 6,5% σε ετήσια βάση, ταχύτερα από την αύξηση 4,9% το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η οικονομία της χώρας έχει ανακάμψει σταθερά με την απασχόληση και την ευημερία των ανθρώπων να διασφαλίζονται αποτελεσματικά, μετέδωσε το NBS, προσθέτοντας ότι τα μεγάλα καθήκοντα της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης έχουν ολοκληρωθεί καλύτερα από το αναμενόμενο.

Για να απαλύνει τον αντίκτυπο του σοκ του COVID-19, η κυβέρνηση ξεκίνησε μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων δημοσιονομικών δαπανών, φορολογικών ελαφρύνσεων και περικοπών στα επιτόκια δανεισμού και των αποθεματικών των τραπεζών για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης και της απασχόλησης.

Καθώς η επιδημία έχει τεθεί σε μεγάλο βαθμό υπό έλεγχο στην εγχώρια αγορά, τα εργοστάσια και τα σχολεία έχουν ανοίξει ξανά και οι τουριστικοί χώροι σε ολόκληρη τη χώρα έχουν ξαναρχίσει τη συνήθη κίνηση τους.

Η αγορά εργασίας της Κίνας παρέμεινε σταθερή το 2020, με το ποσοστό ανεργίας που βρέθηκε στις αστικές περιοχές να είναι 5,6%, κάτω από τον ετήσιο στόχο της κυβέρνησης περίπου 6%, σύμφωνα με τα στοιχεία.

Η βιομηχανική παραγωγή προστιθέμενης αξίας αυξήθηκε 7,1% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο, επιταχύνοντας κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες από το τρίτο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του NBS. Για ολόκληρο το έτος, ο δείκτης αυξήθηκε 2,8% από έτος σε έτος.

Η επένδυση σταθερού ενεργητικού σημείωσε σταθερή ανάκαμψη, ανεβάζοντας 2,9% σε ετήσια βάση το 2020, με τις επενδύσεις σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση να αυξάνονται ταχύτερα από τον μέσο όρο.

Επηρεασμένοι από την επιδημία, οι λιανικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών μειώθηκαν 3,9% σε ετήσια βάση το 2020. Ο δείκτης ανέκαμψε κυρίως τους τελευταίους μήνες, σημειώνοντας αύξηση 4,6% σε ετήσια βάση το 4ο τρίμηνο, 3,7 εκατοστιαίες μονάδες υψηλότερο από αυτό στο τρίτο τρίμηνο.

Αν και τα δεδομένα έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες, το NBS προειδοποίησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες από τις μεταβαλλόμενες επιδημικές καταστάσεις και το εξωτερικό περιβάλλον, διασφαλίζοντας ότι η χώρα θα λάβει περαιτέρω μέτρα για την ενοποίηση των επιδημικών ελέγχων και των αποτελεσμάτων της οικονομικής ανάπτυξης.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *