Η Κίνα και η Μιανμάρ καταλήγουν συναινούν καταπολεμούν το COVID-19

Η Κίνα και η Μιανμάρ έχουν καταλήξει σε συναίνεση σε μια σειρά θεμάτων που κυμαίνονται από τις διμερείς τους σχέσεις έως την κοινή καταπολέμηση της πανδημίας COVID-19.

Η συναίνεση και τα αποτελέσματα επιτεύχθηκαν κατά την επίσκεψη του Κινέζου Δημοτικού Συμβούλου και υπουργού Εξωτερικών Wang Yi στη Μυανμάρ τη Δευτέρα και την Τρίτη.

Και οι δύο πλευρές κατέληξαν σε συναίνεση κατ ‘αρχήν σχετικά με το σχέδιο δράσης για την από κοινού οικοδόμηση μιας κοινότητας Κίνας-Μιανμάρ με κοινό μέλλον με την ευκαιρία της ετήσιας επετείου από την ανακοίνωση, από τους ηγέτες των δύο χωρών, για τη δημιουργία της κοινότητας. Συμφώνησαν, δε, να ενισχύσουν τη συνεργασία κατά της επιδημίας και να βελτιώσουν τις «γρήγορες διαδρομές» και τις «πράσινες λωρίδες» για την κυκλοφορία προσωπικού και εμπορευμάτων.

Η Κίνα θα δωρίσει μια παρτίδα εμβολίων COVID-19 στη Μιανμάρ.

Και οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να συντομεύσουν τις αναπτυξιακές τους στρατηγικές και να προωθήσουν συνεργασίες όπως η από κοινού οικοδόμηση του οικονομικού διαδρόμου Κίνας-Μιανμάρ, η ειδική οικονομική ζώνη Kyaukphyu, η πόλη της Νέας Γιανγκόν, και η ζώνη οικονομικής συνεργασίας Κίνας-Μιανμάρ. Επίσης, θα εφαρμόσουν το πενταετές σχέδιο οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας και να αναβαθμίσουν το διμερές εμπόριο.

Λαμβάνοντας υπόψη τον αντίκτυπο της πανδημίας COVID-19, συμφώνησαν να επεκτείνουν τις εορταστικές εκδηλώσεις που σηματοδοτούν την 70η επέτειο των διπλωματικών τους δεσμών και το έτος πολιτισμού και τουρισμού Κίνας-Μιανμάρ έως το 2021.

Η Κίνα χαιρέτισε την ανάληψη από την Μιανμάρ τον ρόλο του συντονιστή των σχέσεων Κίνας-ASEAN και είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τη χώρα για την ενίσχυση των σχέσεων Κίνας-ASEAN, να οικοδομήσει μια εταιρική σχέση Κίνας-ASEAN για την “μπλε οικονομία” και να προσπαθήσει να θέσει σε ισχύ μια συνολική συμφωνία ελεύθερου εμπορίου οικονομικής εταιρικής σχέσης το συντομότερο δυνατό.

Καθώς φέτος σηματοδοτείτε η πέμπτη επέτειος της συνεργασίας Lancang-Mekong (LMC), οι δύο χώρες δεσμεύθηκαν να διαδραματίσουν τον ρόλο τους ως συμπροέδρου της LMC και να προωθήσουν τη συνεργασία για τους υδάτινους πόρους.

Και οι δύο χώρες υποστήριξαν την Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια Δεδομένων και πίεσαν για την ίδρυση μιας κοινότητας Κίνας-ASEAN για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο.

Η Κίνα υποστήριξε τη Μιανμάρ για την ορθή αντιμετώπιση του κρατικού ζητήματος της Ραχίνε, υποστήριξε τις συνομιλίες μεταξύ της Μιανμάρ και του Μπαγκλαντές σχετικά με το ζήτημα και τον πρόωρο επαναπατρισμό των εκτοπισμένων ατόμων στη Μιανμάρ από το Μπαγκλαντές.

Οι δύο πλευρές υπέγραψαν επίσης, μεταξύ άλλων, και οκτώ έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του πενταετούς σχεδίου οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας Κίνας-Μιανμάρ, ένα μνημόνιο συμφωνίας (ΜΣ) σχετικά με τη μελέτη σκοπιμότητας ενός σιδηροδρόμου που συνδέει το Mandalay και το Kyaukphyu και την έναρξη του έργου του Εθνικού Κέντρου Ελέγχου Νόσων της Μιανμάρ (CDC) και του Κέντρου Ιατρικής Κατάρτισης.

Ο Wang πραγματοποιεί περιοδεία τεσσάρων εθνών στη Νοτιοανατολική Ασία στις 11-16 Ιανουαρίου, η οποία θα τον οδηγήσει επίσης στην Ινδονησία, το Μπρουνέι και τις Φιλιππίνες.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *