Η φιλία Κίνας και Αφρικής ισχυρότερη μετά τον COVID-19

Η φιλία μεταξύ Κίνας και Αφρικής προέκυψε ακόμα ισχυρότερη μετά την δοκιμασία της πανδημίας COVID-19 το 2020, δήλωσε ο Κινέζος Δημοτικός Σύμβουλος και υπουργός Εξωτερικών Wang Yi, σε πρόσφατη συνέντευξη με το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua και την China Media Group.

“Με την κοινή μας ταυτότητα ως μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου, η Κίνα και η Αφρική έχουν την ευθύνη να προωθούν τα συμφέροντα των αναπτυσσόμενων χωρών”, είπε.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα και η Αφρική πάντοτε μοιράζονταν δύσκολες καταστάσεις, ο Wang είπε ότι η φιλία τους εμφανίστηκε ακόμα πιο ισχυρή με τη δοκιμασία του COVID-19 το 2020. Ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping και οι Αφρικανοί ηγέτες είχαν μια επιτυχημένη Έκτακτη Διάσκεψη Κορυφής Κίνας-Αφρικής για την Αλληλεγγύη κατά του COVID-19, ενισχύοντας περαιτέρω την αλληλοβοήθεια τους.

Η Κίνα έστειλε ιατρικές ομάδες, συνέδεσε κινεζικά και αφρικανικά νοσοκομεία, παρείχε πολύ απαραίτητες ιατρικές προμήθειες και συνεργάστηκε με την Αφρική για εμβόλια, είπε. Τα κεντρικά γραφεία του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής με τη βοήθεια της Κίνας μόλις εδραιώθηκαν και θα αποτελέσουν έναν ιστορικό μάρτυρα αλληλεγγύης της Κίνας προς την Αφρική στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Η Κίνα και η Αφρική έχουν αξιοποιήση τις παρατηρήσεις της Διάσκεψης Κορυφής του Φόρουμ για τη Συνεργασία Κίνας-Αφρικής (FOCAC) στο Πεκίνο, με κορυφαία προτεραιότητα την πρωτοβουλία υγειονομικής περίθαλψης, δήλωσε ο Wang, προσθέτοντας ότι η Κίνα έχει υπογράψει συμφωνίες αναστολής του χρέου 12 Αφρικανικών χωρών και παραιτήθηκε από λήξη άτοκου δανείου σε 15 αφρικανικές χώρες. “Η Κίνα ανέστειλε την εξυπηρέτηση χρέους από οποιοδήποτε άλλο μέλος της G20.”

Πριν από είκοσι χρόνια, η FOCAC εισήλθε σε μια νέα εποχή πολιτικής αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνολικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Αφρικής. Ο Wang τόνισε 20 χρόνια μετά, το FOCAC έχει γίνει ένα νέο μοντέλο φιλίας, συνεργασίας και κοινής ανάπτυξης μεταξύ των αναπτυσσόμενων χωρών.

“Μαζί, έχουμε καταρτίσει και εφαρμόσουμε τα 10 σχέδια συνεργασίας και τις οκτώ μεγάλες πρωτοβουλίες. Με τη βοήθεια της Κίνας, έχουν κατασκευαστεί στην Αφρική πάνω από 6.000 χιλιόμετρα σιδηροδρόμων, 6.000 χιλιόμετρα δρόμων, σχεδόν 20 λιμάνια και πάνω από 80 μεγάλα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας, με αυτό τον τρόπο το εμπόριο έχει αυξηθεί κατά 20 φορές και οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στην Αφρική κατά 100 φορές. Έχουμε επεκτείνει τη συνεργασία με την Αφρική σε νέες επιχειρηματικές μορφές όπως η ψηφιακή οικονομία, η έξυπνη πόλη, η καθαρή ενέργεια και το 5G, ενισχύοντας έτσι την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας “Belt and Road” συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών”, είπε.

Σημειώνοντας ότι η Κίνα και η Αφρική θα πραγματοποιήσουν συναντήσεις FOCAC στη Σενεγάλη το 2021, ο Wang είπε σε αυτό το πλαίσιο, ότι η Κίνα θα συνεργαστεί με την Αφρική στους τρεις τομείς προτεραιότητας τα εμβόλια, την οικονομική ανάκαμψη, και την μετασχηματιστική ανάπτυξη για τη δημιουργία νέας συναίνεσης για την αλληλεγγύη, για να ανοίξει νέο έδαφος συνεργασία και να προσφέρει νέα οφέλη στους ανθρώπους.


BRInfo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.